Cu siguranta in lucrul cu sisteme hidraulice pentru o perioada mai indelungata de timp ati intalnit un sistem hidraulic cu ulei mai inchis la culoare. Uleiul hidraulic devine intunecat atunci cand este contaminat cu apa peste nivelul sau de saturatie. Nivelul de saturatie este reprezentat de cantitatea de apa care poate fi dizolvata in structura moleculara a uleiului si este de obicei de 200-300 ppm la 20 grade C pentru uleiul hidraulic mineral. Daca uleiul hidraulic este intunecat, indica o prezenta a apei de minimum 200-300 ppm. De ce este daunatoare prezenta apei in fluidul hidraulic?
Cata apa este prea multa? Trebuie luati in considerare un numar de factori atunci cand selectam nivelul de contaminare cu apa, incluzand tipul sistemului hidraulic si obiectivele de fiabilitate ale echipamentului. Este de dorit a se controla contaminarea cu apa la cel mai scazut nivel care poate fi obtinut in mod normal, fiind ideal a se afla mai jos de punctul de saturatie al uleiului la temperatura de lucru. Metode de indepartare a apei Metodele de indepartare a apei libere (suspensie instabila) si a apei emulsificate (suspensie stabila) includ:
Distilarea in vid si dezumidificarea indeparteaza de asemenea apa dizolvata. Filtrele polimerice – Arata ca filtrele obisnuite de particule, insa suprafata este impregnata cu un polimer super absorbant. Apa cauzeaza umflarea polimerului, fapt ce determina blocarea apei in interiorul suprafetei. Filtrele polimerice se preteaza cel mai bine cantitatilor mici de apa si/sau mentinerii contaminarii cu apa in cadrul limitelor prestabilite. Distilarea in vid – Aceasta tehnica presupune o combinatie de caldura si vacuum. La presiunea de 635 mm Hg, apa fierbe la 56ºC. Acest fapt permite indepartarea apei la o temperatura ce nu afecteaza uleiul sau aditivii sai. Dezumidificarea – Aceasta metota implica circularea si dezumidificarea aerului din rezervor. Apa din ulei migreaza spre aerul uscat din rezervor si intr-un final este indepartata de care dezumidificator. In cazul sistemelor de mici dimensiuni cu nivel inalt de contaminare cu apa, schimbarea uleiului poate fi mai eficienta decat folosirea oricareia dintre metodele mai sus mentionate de indepartare a apei. Ca si orice alta forma de contaminare, prevenirea patrunderii apei este mai ieftina decat eliminarea ei din ulei. Un punct major de patrundere a apei este prin capacul rezervorului. Multe dintre rezervoarele sistemelor hidraulice sunt prevazute cu capace de aerisire, care permit umezelii si particulelor sa patrunda in rezervor pe masura ce volumul de fluid se modifica fie datorita dilatarii sau contractiei termice, fie datorita actionarii cilindrilor. Inlocuirea aerisitorului standard cu unul higroscopic va elimina patrunderea umezelii si a particulelor prin gura rezervorului. Aceste aerisitoare combina o suprafata tesuta de poliester care filtreaza particulele pana la 3 microni, si utilizeaza gel de silicon desicant pentru indepartarea vaporilor de apa din aer. Rezultatul se traduce in niveluri de umiditate scazute in spatiul gol al rezervorului care face condensarea improbabila, prin urmare reducand nivelul de contaminare cu apa. |