Furtunul hidraulic are o durata limitata de folosire, care poate fi redusa de un numar de factori. Din perspectiva mentenantei, se acorda foarte putina atentie sau chiar deloc furtunurilor dintr-un sistem hidraulic pana la aparitia unei defectiuni.

Defectiunile furtunurilor hidraulice costa mai mult decat simpla inlocuire a unui furtun. Frecvent apar costuri aditionale care includ:

  • Curatarea, inlaturarea si inlocuirea uleiului hidraulic pierdut
  • Defectarea altor componente, de exemplu, la o transmisie hidrostatica defectarea furtunului poate determina pierderea de presiune si deteriorarea cavitatii pompei de transmisie si/sau a motorului
  • Posibile deteriorari cauzate de intrarea contaminantilor in sistem
  • Nefunctioarea masinii/utilajului.

Ce determina defectarea furtunurilor hidraulice?

Urmarind punctele descrise mai jos puteti creste durata de viata a furtunurilor hidraulice si reduce costurile asociate cu deteriorarea acestora:

Factorii externi

Producatorii de furtunuri hidraulice estimeaza ca 80 % din defectiunile furtunurilor se datoreaza actiunilor daunatoare de tragere, strivire sau abraziune a acestora. Abraziunea cauzata de frecarea intre ele a furtunurilor sau de suprafetele inconjuratoare este cel mai intalnit tip de cauza.

Pentru prevenirea daunelor externe, asigurati-va ca toate clemele stau in siguranta, acordati o atentie sporita asezarii ori de cate ori instalati un furtun nou si, la nevoie, aplicati o spirala de polietiena in jurul furtunului pentru a preveni abraziunea.

Indoirea pe mai multe planuri

Incovoierea furtunului hidraulic in mai mult de un plan determina rasucirea firelor din armatura sa. O rasucire de 5 grade poate reduce durata de viata a unui furtun de mare presiune chiar si cu 70 %, iar o rasucire de 7 grade poate determina o reducere cu 90 % a duratei de functionare.

Indoirea pe mai multe planuri este de obicei rezultatul unei asamblari precare si/sau a asezarii, dar poate de asemenea aparea ca rezultat a unei prinderi neadcevate sau nesigure, caz in care furtunul este supus miscarilor masinii.

Conditiile de exploatare

Conditiile de exploatare la care este supus un furtun corect instalat vor determina durata sa de viata. Temperaturile extreme, foarte ridicate in timpul zilei pe timpul eploatarii utilajului si foarte scazute noaptea pe durata sa de stationare accelereaza imbatranirea tubului de cauciuc si a invelisului furtunului.

De asemenea, fluctuatiile frecvente de presiune, de exemplu piconul unui excavator, accelereaza imbatranirea furtunului. In aplicatiile in care un furtun cu doua insertii lucreaza la presiunea nominala dar se prevad mari variatii de presiune durata de viata a unui furtun cu intaritura spiralata va compensa cu mult costurile initiale mai mari.